Är schäfern en soffhund?

Att ha ett husdjur är för många en dröm och många gånger väljer man en hund som kompanjon. Hundar är fantastiska djur som är väldigt lojala och smarta och kan tränas att göra många olika uppgifter. Men alla hundar är inte lika och en schäfer är en hund som är lite speciell.

Hur hanterar man en schäfer?

Det är viktigt att veta och tänka på att en schäfer är en hund som behöver mycket omsorg och uppmärksamhet. Även om rasen är både modig, trogen och arbetsvillig ställs det dessutom krav på matte eller husse då schäfern föds för arbete och att lära sig nya saker. Även om den kan värma fötterna när du ligger i soffan och dåsar kommer det att vara i korta stunder. Schäfern har massor med energi och den behöver göra sig av med den energin. Du bör alltid vara tydlig i vägledningen och det gäller oavsett om tanken är att hunden ska sova på golvet eller ut och springa. Då schäfern lär sig lätt innebär det också att den lär sig det den inte borde göra. Men men lite hållfasthet lär den sig även vart den ska sova och vila. Om du tänker dig att ha en trevlig hemmastund bör du göra av med all energi som din hund har först. Låt den springa av sig och leka. Själva av-knappen är något som din hund dessutom behöver lära sig.

 

Tips och trix

Alla hundar kan lära sig allt och detta gäller även schäfern. Någon som du kan pröva på är passivitetsträning, Tanken är att man sätter sig och hunden ska lära sig att nu händer det inget och då ska jag vara still. Detta fungerar även inomhus. Att träna in lösande kommandon fungerar det med, att hunden inte får ställa sig upp utan att kommando. Om du ger din hund tid kommer den att vara både lugn och full av energi vid rätt tidpunkt.