Hundavel och träning av schäfern

Hunduppfödning

Schäfern härstammar från Tyskland och framavlades för att vara vall- och boskapshund. Den första schäfern upptäcktes på 1800-talet och då gick den under namnet Altdeutsche Hütehunde. Det var från början ingen ras utan en samling av många olika raser i samma hund. Det var först runt år 1891 som intresset för att avla denna hund som renrasig, väcktes. Den förening som skapades för att avla fram den renrasiga schäfern kunde inte enas om vilken hund de skulle använda för att få fram rasen. Detta var för att den fanns många olika varianter av samma hund på många olika orter i Tyskland.

En hund var stor men lugnare i temperamentet, en annan var arbetsglad och hade längre hår medan en tredje var mindre i storleken och hade uppstående öron. Föreningen kunde inte heller enas om de skulle avla fram hunden som en arbetshund eller utställningshund. Det skapade heta diskussioner som ledde till att föreningen splittrades år 1894. Kanske var det dessa diskussioner som ledde till att schäfern under åren har fel-avlats. Ett stort problem är att deras bakben har blivit lägre och de har sluttande rygg. Det har i sin tur lett till höft och ledproblem.

Träning av schäfern

År 1901 godkändes schäfern som polishund. Kanske var det därför den hårda träningen av hunden började. Rasen kräver en ägare som vet vad han/hon ger sig in på. Det alla hundägare ska tänka på är att börja i tid. Träningen är otroligt viktig vilken hund det än gäller. Börja gärna direkt när du fått hem valpen vid 8 veckors ålder. I träningen ingår hantering av valpens klor och päls. Vänj hunden vid kloklippning och borstning tidigt för att få mindre problem med detta i framtiden. Det bästa är också att träna kommandon med valpen så tidigt som möjligt. Detta är viktigt för att få hunden att lyssna och bygga upp förtroende för dig.