Träna tidigt eller inte?

Du har nyss skaffat dig en Schäfer och är lite osäker på hur du ska gå till väga för att göra det bästa du kan? Det kan många gånger verka svårare än man kan tänka sig. Mycket disciplin från både ägare och hunden behövs och mycket tålamod. En schäferhund är avlad för att patrullera och skydda som familj och hålla främlingar borta. De behöver rutiner och tröttnar inte på att vara aktiva.

De första månaderna

När man tänker på att börja träna sin Schäfer bör det vara så tidigt som det går. Redan när de är unga, från tre månader kan man lära dem enkla kommandon som sitt, ligg och stanna. Man bör självklart tänka på att deras kropp fortfarande utvecklas och inte tål allt men en enkel hinderbana kan vara rätt sätt att börja på. Hunden kan då lära sig att navigera och hitta och hämta objekt för en belöning. Bakbenen och lederna bör du alltid ha särskild omtanke om.

I tonåren

Efter ytterligare ett par månader när din hund är ca. 6-8 månader kan du börja med lite mer avancerade saker då dess sinne och organ utvecklats mer och klarar av det som du ber av den. En kilometers springtur är inte otänkbart eller varför inte kasta en frisbee eller boll en stund. Mer avancerade hinderbanor är dessutom lämpliga vid den här åldern. Du kan lära din Schäfer att hitta saker med sitt luktsinne, någon som den uppskattar.

När din hund har vuxit till sig är det viktigt att du fortsätter att stimulera dess sinnen och använd alla lekar du kan tänka dig. Allt från att hämta tidningen till att öppna dörren eller hämta mat från kylskåpet. Runt två år gammal är den redo för dressyrskola och denna skolning varar normalt sett runt ett år. Du behöver oavsett hålla din hund aktiv och minst en timma om dagen med träning behöver den för att vara frisk.