Schäfern i siffror

Schäfern är en väldigt fin hund som har ett trevligt humör och är lätt att lära. Det finns mycket att veta om denna ras som människor i allmänhet har lite dålig koll på, även om alla vet hur en schäfer ser ut.

Vikt

Schäfern är en relativt stor ras där honorna, som är något mindre, brukar väga någonstans mellan 22 och 32 kilo. De större hanarna väger normalt mellan 30 och 40 kilo. Det är en relativt stor viktskillnad och en stor anledning till denna har att göra med muskelmassan. En hane har en stor styrka och väldigt stora muskler. Med detta är det inte sagt att en hona inte har starka muskler, tvärtom är även honorna väldigt starka och man kan lätt se på bakbenen när de springer hur starka musklerna är.

Mankhöjd

Precis som med vikten så finns det en viss skillnad inom rasen när det kommer till mankhöjden. Den skillnaden är dock inte fullt så stor. En hona brukar ha en mankhöjd på omkring 55 till 60 centimeter. Det är på inga sätt och vis en liten hund.

En hane är, som sagt, något större och har i normala fall en mankhöjd på omkring 60 till 65 centimeter. Denna mankhöjd i kombination med vikten gör den till en av de större hundraserna i Sverige.

Antal

Många kanske tror att Golden Retriever är den vanligaste hunden i Sverige, men faktum är att den bara ligger på 3:e plats i Sverige. Schäfern däremot finns det omkring 6000 fler individer av i Sverige, vilket placerar den på 1:a plats när det kommer till antalet individer. Det är ett tydligt tecken på schäferns popularitet och mycket av detta beror säkerligen på det jämna och trevliga humöret, lätta inlärningsmöjligheterna och möjligheterna att användas i arbetet (för exempelvis militärer, poliser och hundförare inom kriminalvården).