Schäfern som arbetare

En schäfer är en väldigt bra hund att ha med sig till vissa typer av arbeten. De är väldigt intelligenta och lättlärda samtidigt som de tycker om att ha ett “uppdrag”. Framför allt inom militären och rättsväsendet så är de helt klart överrepresenterade.

Inom Polisen

Av alla polishundar som arbetar i Sverige så är ca 70% schäfers. Dess vilja att arbeta och stora inlärningsmöjligheter, både vad gäller fysiska och mentala uppgifter, gör Schäfern till en optimal polishund. En annan fördel denna ras har, med tanke på hur krävande polisarbetet kan vara, är dess fysiska egenskaper. En hona brukar väga mellan 22 och 32 kilo medan en hane normalt sett väger mellan 30 och 40 kilo. Många gånger räcker det att en hund av den storleken visar sig för att en brottsling ska vilja ge upp och följa med utan att ställa till med bråk.

Kriminalvården

Inom kriminalvården används många olika hundar men den absolut vanligaste är schäfern. Till skillnad mot polishundar så tränar inte dessa hundar på gripanden eller liknande. Dess huvudsakliga syfte är att leta efter narkotika, både i anstalternas lokaler och på personer.

Narkotika som smugglas in är ett av de största problemen som finns inom anstaltsvärlden och därför behöver kriminalvården arbeta hårt för att motverka detta. Schäferns nos är väldigt känslig och i kombination med sin arbetsvilja och lättlärda natur är schäfern ett naturligt val.

De tränas ofta i att genomsöka olika typer av lokaler för att hitta narkotika. Tack vare narkotikahundar så har en väldigt stor mängd narkotika kunnat föras ut från anstalterna runt om i Sverige.

Det är även tack vare dessa hundar som en stor mängd aldrig har kommit innanför stängsel och murar. Många besökare blir avsökta av en narkotikahund innan de får träffa en intagen. Om de vägrar att gå med på detta så blir besöket inställt. Vissa chansar men tas då på bar gärning. Andra väljer att helt enkelt ställa in sitt besök.